Airconditioning

Afdrukken
PDF

Airconditioning

De mens is zeer gevoelig voor het klimaat waarin hij zich bevindt: productiviteit en concentratie blijken sterk te worden be√Įnvloed door klimatologische omstandigheden. Het klimaat waarin wij ons als mens prettig voelen wordt bepaald door een aantal factoren waaronder luchtvochtigheid, luchtsnelheid en temperatuur.

Met een conventioneel verwarmingssysteem is slechts de temperatuur instelbaar. Het is daarom ook niet te verwonderen dat wij veelal denken: "20 ¬ļC is een comfortabele temperatuur", hoewel we vaak de ervaring hebben dat bijvoorbeeld 31 ¬ļC in een zuidelijk vakantieoord zeer aangenaam kan zijn. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de luchtvochtigheid: in ons land kennen wij een hoge luchtvochtigheid, met als resultaat dat een hogere temperatuur al snel als 'te warm' wordt ervaren. Tevens speelt de luchtsnelheid een belangrijke rol: een tafelventilator geeft "verfrissing" hoewel slechts de luchtsnelheid wordt verhoogd maar de temperatuur ongewijzigd blijft.

Een airconditioning is in staat om drie klimaatsfactoren te be√Įnvloeden: luchtvochtigheid, luchtsnelheid en temperatuur. De luchtsnelheid be√Įnvloeden zal volstaan wanneer we de ruimte als 'iets te warm' beschouwen. Het ontvochtigen zal helpen om het warme, soms klamme gevoel te doen verdwijnen. Als een airconditioning koelt wordt er tevens ontvochtigd en geventileerd zodat de gevoelstemperatuur lager ligt dan de gemeten temperatuur.

Een airconditioning is pas de laatste tien jaar verspreid onder het brede publiek. Voordien vond je een airconditioning slechts terug in bedrijven en bij mensen die het toen nog duurdere toestel konden betalen. Vandaag is dat allesbehalve waar. Volgens de laatste cijfers heeft zo'n 80 à 85% van de bedrijven en handelszaken airconditioning in hun gebouwen. Bij de gezinnen bedraagt dit ongeveer 5 %.

--Diverse soorten aircoditioning`s

  1.        Vaste airco toestellen
  2.        Mobiele airconditionings
  3.        Raamkoelers
  4.        Centrale systemen

Overweegt u een airco aan te schaffen, bezoek dan eens onze showroom voor een kleine demonstratie voor zowel bedrijfsruimte als woonkamers.