Radiatoren

Afdrukken
PDF

Radiatoren zijn er tegenwordig in alle maten en soorten,en tegenwoordig ius een radiator meer dan alleen een warmte bron. In veel gevallen kan het ook een sieraad in uw huis zijn, de diverse modellenvan klassiek toto modern vinden in elk huis wel een plaatsje. De showroom van jansenfreriksen is dan ook de gelegenheid waar u diverse top design radiatoren kan bekijken.

Radson_Integra Jansen Freriksen

 

Radiatoren
Radiatoren blijven de populairste verwarmingelementen. Ze verwarmen snel en bieden een enorm warmtecomfort. Dit komt door de combinatie van convectiewarmte en stralingswarmte. Zowel op het vlak van materialen (plaatstaal, aluminium, gietijzer) als design (alle soorten vormen) heeft u een grote keuze. Om rendementsverlies tegen te gaan moeten volgende criteria in acht worden genomen

 1.        hinder nooit de convectie of straling van de radiator
 2.        plaats de radiator nooit voor een venster (behalve bij enkele beglazing omwille van comfortredenen)
 3.        breng aluminiumfolie achter de radiator aan zodat de warmtestraling naar binnen wordt weerkaatst
 4.        hang geen gordijnen voor of boven de radiator en leg er geen boeken of kledingstukken op
 5.        vergroot de warmte-isolatie van de buitenwand achter de radiator

convector Jansen Freriksen

Convectoren
Convectoren hebben een onmiskenbaar esthetisch voordeel. Ze kunnen discreet weggewerkt worden in een ommanteling, als plint of verdoken in de vloer. De warmte wordt op de omgevende lucht overgedragen door een natuurlijke convectieluchtstroom, die van onder naar boven langs het verwarmingslichaam strijkt. Daarom moet de convector, in tegenstelling tot de radiator, steeds door een mantel omsloten worden, die de schoorsteen vormt. Om rendementsverlies tegen te gaan moeten volgende criteria in acht worden genomen :

 1.        het schoorsteeneffect mag niet worden gehinderd
 2.        onder het verwarmingslichaam moet een vrije doorgang worden gelaten
 3.        de opening bovenaan moet worden vrijgelaten om de warme lucht ongehinderd te laten ontsnappen
 4. ¬†¬†¬†¬†¬†¬† in slecht ge√Įsoleerde gebouwen wordt de convector onder een buitenvenster geplaatst zodat de koude luchtstroom en straling worden tegengegaan

 warmelucht verwarming

Warmeluchtverwarming
In plaats van met natuurlijke circulatie
hanteert men vandaag vooral de techniek van verwarming met aangeblazen warme lucht. Het wezenlijke verschil zit in de generator. Bij aangeblazen warmeluchtverwarming beschikt de generator namelijk over een ventilator zodat de luchttoevoer onder controle blijft. De voordelen zijn :

 1.        smallere leidingen
 2.        geen beperkingen aan het net wegens drukverliezen
 3.        grote vertrekken kunnen worden verwarmd
 4.        geen inertie dankzij een snel bereiken van de bedrijfstemperatuur

Elk te verwarmen woongedeelte heeft één of meerdere luchtroosters voor de aanvoer van warme lucht. De lucht wordt doorgaans centraal uit koudere woongedeeltes aangevoerd (trappenhuis, hall). De lucht in een verwarmd woongedeelte wordt ofwel via roosters of een smalle spleet onderaan de deur naar de centrale luchtaanzuiging teruggevoerd.